No és la primera vegada que succeeix. Al llarg de la història els titellaires d’arreu del món han estat éssers nòmades i quasi demonitzats, perseguits de prop pel poder polític, social i religiós. Avui, de tant en tant continuem assistint a fets vergonyosos, ara acompanyats de l’excusa dels xiquets i les xiquetes, als quals no els volem exposar a determinats espectacles, però no tenim cap problema amb que vegen altres coses que resulten molt més perjudicials que una funció satírica. Hipocresía, com quan feien servir els xiquets com excusa per acusar l’Alcaldessa de Madrid o l’alcalde de València en relació a les cavalcades dels Reis. Per no parlar del fet execrable d’exhibir -suposadament- durant la funció símbols o eslògans prohibits : algú d’aquells “caps pensants” que han dut a terme les detencions ha reflexionat sobre la diferència entre traure determinat símbol o frase en un espectacle i fer-ne apologia? o ha pensat, per exemple, que per eixa regla de tres, no podríem fer pel·lícules de nazis, ni sobre aquell-grup-terrorista-basc-que-no-es-pot-anomenar-perquè-si-no-et-diran-que-en-fas-apologia, ni pràcticament sobre res?

foto
Nihil novum sub sole. L’any 1619 els tribunals valencians rebien un informe que perfectament podria relatar el que va passar l’altre dia a Madrid (és trist pensar que no ha canviat res des dels temps de la Inquisició, valenciana o espanyola):

“Y así mismo hemos sido informados que paseando cierta procesión de la orden de Santo Domingo por una calle que está cerca de su convento en una casa particular donde por modo de fiesta tenían un juego de títeres al tiempo que así pasaban por alli aparecieron juntas dos figuras la una con hábitos de Santo Domingo y la otra con hábito clerical de manteo y bonete, y que a la del dicho fraile que llevaba alzadas las faldas por detrás la iba azotando el clérigo y aun también han querido añadir que intervenía una figura de mujer a quien retozava el fraile de que han resultado varias interpretaciones malsonantes y perjudiciales en especial contra la dicha orden de Santo Domingo de lo qual parece que la audiencia real ha comenzado a proceder y ha hecho algunas prisiones de tres o cuatro personas […]”

Escena dels titelles en la pel·lícula Novecento, de Bernardo Bertolucci (1976):  https://www.youtube.com/watch?v=aVQxax_tR_U&sns=em

Més reflexions en relació als titelles i la transgressió en aquest article meu per a la revista Impossibilia: http://mobiroderic.uv.es/bitstream/handle/10550/34834/082223.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Titella de l'exposició Figures del Desdoblament. Barcelona 2015

Titella de l’exposició Figures del Desdoblament. Barcelona 2015